Stichting Mukwano staakt activiteiten

Joanne Noordink bezoekt 16 jaar geleden Oeganda. Ze kan het land na haar bezoek niet loslaten en voelt dat ze daar nog niet klaar is. Samen met een aantal reisgenoten richt Joanne de Stichting Mukwano op, zodat de mensen in Oeganda weten dat er in Nederland aan hen gedacht wordt. Met de stichting willen ze een steentje bijdragen aan een betere toekomst voor de Oegandese bevolking. Op meerdere plekken zijn projecten opgestart en heeft Stichting Mukwano hierin bijgedragen. Nu, na 16 jaar, bouwt Stichting Mukwano af om uiteindelijk als stichting te stoppen.

 Helaas heeft Joanne haar werkzaamheden nooit zelf af kunnen maken. Het bestuur van Stichting Mukwano is hiermee verder gegaan. Er zijn verschillende projecten opgericht in Oeganda, waarbij het belangrijkste doel was om de lokale gemeenschap te ondersteunen, door het bouwen van scholen en bijdragen aan de toegankelijkheid van onderwijs. Het zijn kleinschalige projecten, die een grote impact hebben. Daarbij komt de focus steeds meer te liggen op de verzelfstandiging van deze projecten. Stichting Mukwano gelooft in de kracht van de lokale gemeenschap. De lokale bevolking weet zelf het allerbeste wat er nodig is, maar het ontbreekt vaak aan (financiële) middelen. Om de projecten te verduurzamen, zijn deze zo opgezet dat de lokale gemeenschap zelf inkomen kan genereren om een school draaiende te houden en/of de toegankelijkheid van onderwijs voor kinderen mogelijk te maken.

Lokale steun

Ook in de gemeente Aalten heeft Stichting Mukwano veel samengewerkt met de lokale gemeenschap. Al vanaf de oprichting kon er gerekend worden op veel steun. Scholen waar activiteiten georganiseerd werden, kerken die financiële ondersteuning boden, veel lokale donateurs, vaste klanten bij de toetenactie en veel enthousiasme bij de Aaltense Noaber Twist. Zonder deze bijdragen had Stichting Mukwano haar werk niet kunnen doen.

Het vinden van nieuwe bestuursleden voor de stichting blijkt lastig. Op dit moment bestaat het bestuur uit het minimum aantal leden en het lukt op deze manier niet om de stichting draaiende te houden. Daarom is besloten om de activiteiten gefaseerd te staken. In Nederland worden geen sponsoractiviteiten meer georganiseerd, dat betekent dat er geen toetenactie meer zal zijn. Het laatste project in Oeganda is in een afrondende fase, wanneer dit project is voltooid, betekent dit een grote bestaanszekerheid voor de school en voor de lokale gemeenschap aldaar. Stichting Mukwano verwacht met de huidige financiële middelen het project goed te kunnen afronden.

Met pijn in het hart

Het stopzetten van de activiteiten gaat met veel pijn in het hart, omdat het bestuur nog steeds sterk gelooft in de visie van Mukwano, waarbij uitgegaan wordt van de kracht van de Oegandese bevolking. Maar ook de sterke loyaliteit in de Aaltense gemeenschap heeft erg bijgedragen aan het realiseren van de verschillende projecten. Ook al lijkt het misschien of er maar een klein steentje werd bijgedragen, het maakte wel een wereld van verschil voor de toekomst van veel kinderen.

Het bestuur van Mukwano is iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen hiervoor erg dankbaar! Mocht u nog donateur zijn, dan wordt u vriendelijk verzocht uw donatie stop te zetten. Stichting Mukwano wordt weleens verward met de Joanne Foundation. Dit is een andere Aaltense stichting die zich ook richt op projecten in Oeganda.

De Joanne Foundation blijft wel bestaan.