30 januari 1944 – 30 januari 2019
Herdenking razzia op de kerken in Aalten
Op 30 januari 2019 is het 75 jaar geleden dat er in Aalten een razzia plaatsvond op de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde kerk. Doel was het oppakken van jonge mannen in de leeftijd van 19 t/m 23 jaar die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het is één van de grootste plaatselijke drama’s uit de oorlogsjaren. Achtenveertig jonge mannen werden hier slachtoffer van. Deze mannen werden eerst naar de koepel in Arnhem gebracht en daarna naar het Polizei Durchgangslager Amersfoort. (PDA) Na een verblijf dat uiteen liep van enkele weken tot een aantal maanden werden de meesten tewerkgesteld bij boeren net over de Duitse grens of in de fabrieken in het Ruhrgebied. Na verloop van tijd doken de meesten opnieuw onder. Er waren ook slachtoffers die in de concentratiekampen terechtkwamen en daardoor vele ontberingen moesten doorstaan. Een aantal mannen moest deze razzia uiteindelijk met zijn leven bekopen.
Namen van slachtoffers
Het Nationaal Onderduik Museum te Aalten is enkele jaren geleden gestart met een onderzoek om de achtenveertig namen van de slachtoffers te achterhalen. In ‘de Panne’ (contactblad van het museum) en in het maandblad ‘Terugblik 40-45’ (van de Documentatiegroep 40-45) zijn oproepen geplaatst. Van tweeënveertig slachtoffers zijn gegevens bekend geworden, variërend van summiere gegevens tot uitgebreide documentatie. Vijf namen zijn nog onbevestigd. Tevens leverde het onderzoek bijzondere persoonlijke verhalen op van mensen die de razzia van nabij meemaakten. Ook werden notities en dagboeken t.b.v. het onderzoek ter beschikking gesteld.
Herdenking en expositie.
Het Nationaal Onderduikmuseum zal in 2019 bijzondere aandacht besteden aan deze ingrijpende gebeurtenis. Op woensdag 30 januari 2019 vindt er in de Oosterkerk te Aalten een herdenkingsbijeenkomst plaats. Tijdens deze herdenking wordt aan de hand van het thema: Geloof en onderduik ingegaan op de houding van de mensen in hun relatie tot het geloof en opstelling tegen het nazidom. Naast genodigden en nabestaanden is deze bijeenkomst ook voor andere belangstellenden toegankelijk.
Medio september 2019 wordt er een expositie geopend. Aan de hand van verhalen, foto’s, filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uiting wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan. Ook hierbij zal de link naar het heden aandacht krijgen.