Overdracht Oude Helenakerk Vervolgtraject

Zoals eerder vermeld zouden wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen m.b.t. het proces voor de overdracht van de Oude Helena Kerk naar Stichting Gelderse Kerken.

Zoals u weet heeft de Grote Kerkenraad op 12 maart jl. ingestemd met de intentieverklaring tot overdracht van de Oude Helena Kerk aan Stichting Gelderse Kerken.

Hoe ging het nu verder?  Na het nemen van een besluit van de kerkenraad, volgt er nog altijd een bezwaartermijn.

Tot 30 dagen na het besluit kon ieder gemeentelid een bezwaar indienen bij het Classicaal College voor Bezwaren en Geschillen (CCBG).

Op 13 april waren er 12 bezwaren ingediend bij het CCBG.

Deze bezwaren heeft het CCBG aan ons doorgestuurd met het verzoek om op elk bezwaarschrift, schriftelijk een reactie/verweer op te stellen en deze voor 5 mei, bij het CCBG aan te leveren.

Op 3 mei hebben wij namens de kerkenraad het verweerschrift ingediend

Dit verweerschrift is gedeeld met alle bezwaarmakers en alle ambtsdragers.

Op 27 mei jl. heeft het college van het CCBG een hoorzitting georganiseerd in de Zuiderkerk, waar alle bezwaarmakers, en alle ambtsdragers voor waren uitgenodigd.

Deze avond stond onder leiding van het college van het CCBG.

Aan het begin van deze avond konden alle bezwaarmakers mondeling reageren op het schriftelijke verweer van de kerkenraad op hun bezwaar, en was er ook nog ruimte om aanvullende vragen te stellen.

Elke bezwaarmaker heeft hier gebruik van gemaakt. Na de pauze kreeg de kerkenraad de ruimte om antwoord te geven op de gestelde vragen van zowel de bezwaarmakers, als aanvullende vragen van het college van het CCBG.

Na deze ronde konden de bezwaarmakers nog een korte vraag stellen aan de kerkenraad over het antwoord wat zij hadden ontvangen, waarna de kerkenraad hier nog een reactie op gaf.

Aan het eind van de avond gaf het college van het CCBG aan dat zijn voor begin juli een uitspraak zou doen over de ingediende bezwaren, of deze ontvankelijk verklaard konden worden, en of deze ook gegrond werden verklaard.

Uitspraak/ beslissing:

Op 20 juni jl. hebben alle bezwaarmakers, als mede ook alle ambtsdragers, de beslissing van het CCBG ontvangen over de ingediende bezwaren.

Alle 12 ingediende bezwaren zijn ontvankelijk verklaard en konden in behandeling worden genomen. (m.a.w. ze voldeden aan de gestelde eisen  voor het indienen van een bezwaar)

De beslissing van het Classicaal College voor de Behandeling van Bezwaren en Geschillen, op de gezamenlijk behandelde bezwaren met de zaaknummers 2024-4 tot en met 2024-15, alle gericht tegen het besluit van 12 maart 2024 van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Aalten, om in te stemmen met de intentieverklaring die leidt tot eigendomsoverdracht van de Oude Sint Helenakerk  aan de Stichting Gelderse Kerken, luid als volgt:

Het classicaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen Gelderland is, na het bestuderen van de schriftelijk ingediende bezwaren, alsmede ook het schriftelijk verweer, en het horen tijdens de zitting van 27 mei jl. van zowel de bezwaarmakers, alsmede ook de kerkenraad, tot de conclusie gekomen dat alle 12 ingediende bezwaren ongegrond worden verklaard.

Deze uitspraak is gedaan op 20 juni 2024 door:

ds. L Plug, voorzitter,
mr. M. Engelbert-Clarenbeek, secretaris,
ds. J.F. Fischer,
mr. D.J. van Dijk 
mr. P. Bos, leden.

Deze uitspraak werd uitgebreid onderbouwd met een 6 pagina’s tellend document waarin verder werd ingegaan op het procesverloop en de feiten van het besluit, alsmede ook op de ontvankelijkheid en de beoordeling van de ingediende bezwaren.

Aangezien in dit document ook de namen worden genoemd van alle indieners van de bezwaren, kunnen en mogen wij dit document, vanwege de Privacywetgeving, niet met u delen.

Tegen deze beslissing van het college, kunnen de bezwaarmakers nog beroep instellen, bij het Generale College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen te Utrecht.

Dit wachten wij verder nog af voordat wij verdere stappen nemen in het vervolgproces

Mocht u nog vragen en of opmerkingen hebben neem dan gerust contact met ons op,

Namens de kerkenraad

Gerard Helmink

Voorzitter PG Aalten